به گزارش خبرنگار مرآت، چند روزی است که زمزمههای مخالفت با انحلال دانشگاه فرزانگان سمنان و ادغام آن با دانشگاه سمنان شدت گرفته است. امروز نیز غلامحسین مهدوینژاد، امام جمعه موقت سمنان در اظهاراتی تند، انحلال این دانشگاه را اقدامی نادرست خواند و آن را محکوم کرد. او همچنین تأکید کرد که در صورت انحلال این دانشگاه، مسئولان باید منتظر عکسالعمل شدید مردم باشند. اما ماجرا از چه قرار است؟
کمتر از یک دهه قبل، دکتر انسیه خزعلی، عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) با رهبر انقلاب دیدار میکند. رهبری در این دیدار الگوی دانشگاه الزهراء(س) را الگوی مطلوبی توصیف و بر تکثیر این الگو تأکید میکنند.
پس از این سخن، جمعی از موثرین شهر که نام دکتر خیرالدین، رئیس سابق دانشگاه سمنان نیز در میان آنها دیده میشد بر آن شدند تا زمینههای تأسیس دانشگاه فرزانگان را در سمنان فراهم کنند. این تلاشها در نهایت به صدور مجوز تأسیس دانشگاه فرزانگان فرهنگیان درسال 1391 منجر شد و جالب این که بنیان این اقدام، به صورت مردمی گذاشته شد؛ کما این که در تعهدات نخستین برای تأسیس این دانشگاه قید شده بود که نهادهای مردمی برای دو تا سه سال، اجارهبهای ساختمان این دانشگاه را خواهند پرداخت.
کار این دانشگاه بسامان شد و در شرایطی که ضریب پرشوندگی یک دانشگاه معمولی دولتی حدود 70 درصد بود، ضریب پرشوندگی دانشگاه فرزانگان 85 درصد بود و این البته با تصورات برخی افراد در تعارض بود. مخاطبین این دانشگاه تکجنسیتی را فقط خانوادههای مذهبی تشکیل نمیدادند بلکه بودند بسیاری از خانوادههایی که احتمالا علقههای مذهبی چندان مستحکمی نداشتند اما مایل بودند که فرزندشان در یک محیط سالم و آرام تحصیل کند.
از اسفندماه سال گذشته، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مواضع بسیاری، موضوع ادغام و انحلال دانشگاهها را مطرح کرد. هدف از این اقدام نیز «ساماندهی» دانشگاهها عنوان میشد و میشود. در این میان مخالفتهایی نیز با این رویکرد صورت گرفته است کما این که احمد توکلی چندی قبل طی نامهای خطاب به برخی از مسئولان ارشد کشور خواستار توقف روند انحلال و ادغام دانشگاهها شده بود با این وجود ظاهرا یکی از معاونتهای وزارت علوم به شدت بر رویکرد ادغامی و انحلالی تأکید دارد.
بر همین اساس از چندی زمزمههای انحلال دانشگاه فرزانگان و ادغام آن با دانشگاه سمنان شدت گرفت و جدی شد. در کشور فقط سه دانشگاه به این سبک فعالیت میکنند؛ دانشگاه الزهراء(س)، دانشگاه فرزانگان سمنان و دانشگاه کوثر بجنورد. از دست دادن این دانشگاه و البته این مدل از دانشگاهداری، اعتراض برخی از دلسوزان را برانگیخته است. آنها میگویند دانشگاه فرزانگان سمنان دارای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ساختار مشخص و بودجه مستقل است و نباید به این سادگی اجازه داد که آن را منحل کنند.
البته نباید برخی از دیدگاههای شبهروشنفکری و به تعبیر دقیقتر اطوارهای روشنفکرانه را در این زمینه نادیده گرفت. برخی از موافقان انحلال این دست دانشگاهها اساسا نسبت به تکجنسیتی بودن دانشگاهها موضع دارند اما چرا این موضع صحیح نیست؟ دانشگاه فرزانگان و دانشگاههای مشابه آن کسی را مجبور به تحصیل در یک فضای تکجنسیتی نمیکنند. این یک آپشن است! آیا میتوان این مسأله را نادیده گرفت که عدهای مایلند در دانشگاههای تکجنسیتی تحصیل کنند؟
لازم به تکرار است که ضریب پرشوندگی دانشگاه فرزانگان سمنان بالای 85 درصد است و جالب است بدانید که حدود 80 درصد از دانشجویان این دانشگاه متعلق به استانهایی جز سمنان هستند؛ این یعنی مدل دانشگاه فرزانگان در سراسر کشور هواخواهانی دارد.
باید دید آیا وزارت علوم صدای مردم و بزرگان سمنان در مخالفت با تصمیمات اتخاذشده مبنی بر انحلال دانشگاه فرزانگان را خواهند شنید؟
پینوشت اول: با سپاس از دکتر داود مداح که اطلاعاتی را در خصوص این دانشگاه در اختیار ما قرار دادند.
پینوشت دوم: تصویر مربوط به آیین آغاز سال تحصیلی دانشجویان دانشگاه فرزانگان سمنان است.
انتهای پیام/ح
دیدگاه ها
اضافه کردن دیدگاه جدید
1.ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.
2.از تایپ جملات فارسی با حروف انگلیسی خودداری کنید.
3.از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری کنید.